Metsäala luo tulevaisuutta nuorille

Syyskuisena keskiviikkona parikymmenpäinen joukko metsäalan nuorisotyöstä vastaavia suuntasi askeleensa metsään Hämeenlinnan Ahvenistossa. Tapahtuman järjestivät Suomen 4H-liitto ja PEFC Suomi.

Päivän teemana oli tutustua Hämeenlinnan 4H-metsätiimin järjestämään 8-luokkalaisten metsäpäivään ja pohtia, miten nuoret saavutetaan metsää koskevissa asioissa.

Metsärasteilla monipuolista tietoa metsäalasta

Aamupäivän aikana kierrettiin tutustumassa metsäisiin rasteihin. Rastit olivat monipuolisia ja kertoivat laajasti metsäalasta. Oli metsätuhorastia, metsänomistajuutta, riistaeläinten tunnistusta, yrittäjyyttä sekä metsäalan opetusta. Rastit kiinnostivat nuorten lisäksi myös varttuneempaa väkeä.

Metsätuhorastilla kuunneltiin tarkasti ohjeita. Kuva: Aija Tapio

Keskustelu metsäalan mahdollisuuksista ja nuorten tavoittamisesta yltyi vierailijoiden keskuudessa, kun metsässä pohdittiin muun muassa metsäalan yhteistyön laajentamista.

Vilma Issakainen Suomen Metsäyhdistys ry:stä totesi, että metsäalan sisällä on lisättävä tietoisuutta tehdystä tai suunnitteilla olevasta työstä, jotta vältytään turhalta päällekkäiseltä työltä.

Lasten ja nuorten toimenpideohjelma

Iltapäivällä siirryttiin koululounaan siivittäminä sisätiloihin jatkamaan keskustelua.

Puheenvuoron sai Kestävän Metsätalouden Yhdistys, sillä alueellisten ryhmäsertifikaattien haltijana se laatii PEFC-metsäsertifioinnin kriteerin mukaisia toimenpideohjelmia, jolla edistetään lasten ja nuorten metsätietämyksen ja luontosuhteen kehittämistä.

Toimenpideohjelmia on tehty yksi jokaiselle PEFC-ryhmäsertifiointialueelle. Niihin on koottu erilaisia valtakunnallisia ja alueellisia tapahtumia, tehdasvierailuja ja oppimispäiviä, joiden avulla lasten ja nuorten metsätietämystä edistetään. Ohjelmat löytyvät KMY:n kotisivuilta.

Toimenpideohjelmiin kootaan alueella järjestettäviä lasten ja nuorten tapahtumia. Kuva: Aija Tapio

Ohjelman toteuttajia ovat sertifiointiin sitoutuneet metsäalan toimijat yhdessä metsäalan nuorisotyöstä ja koulutuksesta vastaavien tahojen kanssa.

Auvo Kaivola PEFC Suomesta kertoi, että vaatimus lasten ja nuorten toimenpideohjelmasta on kansainvälisesti ainutlaatuinen, sillä sitä ei ole minkään muun maan PEFC-vaatimuksissa.

Tulevaisuudessa lisää verkostoitumista ja yhteistyötä

Yksi uusimmista tekijöistä metsäalan koulutuksen parissa on viime vuonna perustettu Metsäkoulutus ry, joka edistää metsäbiotalouden koulutusta vastaamaan alan osaamistarpeita sekä kehittää yhteistyötä ja koulutuksen vetovoimaa. Oppilaitosyhteistyötä tehdään eri koulutusasteiden kanssa. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Ville Manner kertoi, että heillä on lokakuussa metsäalan koulutuksen hankeideahaku yhdistyksen kotisivujen kautta (metsakoulutusry.fi).

Osallistujien keskuudessa nousi esille metsäalan monipuolisuus, sillä alalla on tarjota töitä monenlaisille tekijöille.

”Metsäala kaipaa monipuolista osaamista. Esimerkiksi digiosaajan on hedelmällistä hakeutua töihin metsäalalle, joka kehittyy valtavasti. On myös syytä huomioida, että tekijöitä tarvitaan kaikilta koulutusasteilta”, sanoi Niina Helakorpi Stora Ensolta.

Työnantajien panostus on tärkeää nuorten tavoittamisessa, muistuttaa Erkki Eteläaho Metsäalan Asiantuntijat ry:stä. Jos työntekijöillä ei ole työssään mahdollisuutta käyttää aikaa lasten ja nuorten kohtaamiseen, niin heitä ei tavoiteta.

Juha Ruuska 4H-liitosta kiteytti: ”Verkostoituminen ja yhteistyö niin alueittain kuin valtakunnan tasolla ovat avainasemassa lasten ja nuorten saavuttamisessa. Tämä on asia, johon tarvitaan meitä kaikkia alalla työskenteleviä.”