Kansainvälisiä vieraita suomalaisessa PEFC-metsässä

PEFC-yleiskokous järjestettiin toissa viikolla ensimmäistä kertaa Suomessa. Viikon aikana pohdittiin, miten älyteknologialla voidaan edistää metsäsertifiointia.

Viikon päätteeksi PEFC-metsäsertifioinnista kiinnostuneilla oli mahdollisuus osallistua retkeilyyn, jossa vieraat pääsivät tutustumaan suomalaiseen metsätalouteen, PEFC-sertifioinnin toteuttamiseen ja teknologian hyödyntämiseen metsätaloudessa.

Retkeily oli suurmenestys, sillä mukaan lähti noin 140 vierasta ympäri maailman. Retki suuntautui Jyväskylän seudulle, jossa vierailtiin metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen jäsenen metsätilalla.

Nokipannukahvit maistuivat heti aamusta. Kuva: Sanna Kuitunen

Metsäkohde oli noin 60-vuotias männikkö, joka rajautui lähteeseen. Suomen tuhannet vesistöt vaativat metsätalouden toimenpiteissä erityishuomiota, ja niin vaati tämänkin kohteen lähde. Puulaji vaihtui lähteen reunalla kuusiin, jotka jätettiin kokonaan hakkuiden ulkopuolelle.

Kohteella keskusteltiin metsien monimuotoisuudesta ja siitä, miten PEFC-sertifioinnilla edistetään monimuotoisuutta muun muassa säästöpuiden avulla.

Sanoitko 16 vai 60?

Erityisesti Aasiasta tulleita vieraita ihmetytti puuston ikä. He eivät olleet uskoa, että puut olivat jo 60-vuotiaita, koska ne olivat heidän mielestään kovin pieniä. Paperille raapustettiin luvut 16 ja 60 ja kysyttiin, että kumpi olikaan se oikea ikä. Uskottava se oli, että metsä oli kasvanut sillä paikalla jo 60 vuotta.

Alueellisen ryhmäsertifioinnin toteutus ja tiedonkeruu kiinnostivat osallistujia. Kuva: Sanna Kuitunen

Puuston iän lisäksi vieraita kiinnosti alueellisen ryhmäsertifioinnin toteuttaminen: miten tiedonkeruu tehdään, kuka siihen osallistuu, keitä metsäsertifiointitoimikuntaan kuuluu ja keneltä metsänomistajat voivat kysyä neuvoja PEFC-sertifioinnista. Muun muassa näihin kysymyksiin saatiin metsässä vastaus.

Teknologian hyödyntäminen metsätöissä

Päivän aikana tutustuttiin myös Ponssen, Keitele Groupin, Metsä Groupin, Trimblen sekä Stora Enson saavutuksiin erityisesti teknologian saralla. Teknologiaa käytetään paljon metsäalalla, ja sen monia mahdollisuuksia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa yhä enemmän.

Ponssen hakkuukone käynnistettiin, ja vieraat pääsivät näkemään kuinka vaivattomasti kone liikkui metsässä. Kuva: Sanna Kuitunen

Ponssen työkone näytti kansainvälisille vieraille, kuinka vaivattomasti ja tarkasti hakkuukone työskentelee metsässä. Vieraiden turvallisuudesta oli huolehdittu, sillä jokainen oli pukenut päälleen huomioliivin sekä kypärän. Koneen työskentelyalue oli rajattu nauhoin, joten vieraat saivat tarkastella koneen työskentelyä turvallisen matkan päästä.

Näytöksen jälkeen matka jatkui ruokailun kautta tutustumaan Metsä Groupin uuteen biotuotetehtaaseen Äänekoskella.