Skip to main content

Åtgärder för att korrigera avvikelser från 2024 års revisioner förmedlades i början av året via webbinarier till de skogliga organisationer och entreprenörer som förbundit sig till certifiering i början av året. Sammanfattningar, webbinarieinspelningar och annat material finns på KMY:s webbplats på https://kestavametsa.fi/korjaavat-toimenpiteet/.

Genomförandet av de korrigerande åtgärderna kommer att utvärderas under årets revisioner. Den östra regionen kommer att inspekteras i början av sommaren och de norra och västra regionerna under hösten 2025. De aktörer som har förbundit sig til certifiering bör ta del av föregående års revisionsresultat och korrigerande åtgärder samt säkerställa att de brister som påträffades under revisionerna inte återfinns i deras egen verksamhet. Det är bra att regelbundet granska egna arbetsmetoder för att förhindra eventuella avvikelser. Revisioner, avvikelser och granskning av verksamheten bör ses som en lärandeprocess med målet att förbättra verksamheten ytterligare. Högklassig verksamhet gynnar hela skogssektorn!

Viktiga delområden som särskilt behöver uppmärksammas

När det gäller arbetsmiljö och säkerhet är det viktigt att säkerställa att lagstadgade arbetsgivaråtaganden har uppfyllts. Ett skriftligt avtal med företagshälsovården ska finnas, alla anställda ska ha anmälts till företagshälsovården och ha genomfört hälsokontroller enligt plan. Dessutom ska det finnas ett aktuellt dokument om riskbedömning och arbetsmiljö på arbetsplatsen. På basen av riskbedömningen ska det finnas skriftliga säkerhetsinstruktioner för arbetsplatsen. Arbetsplatsens första hjälpen-beredskap ska vara definierad, och giltighetstiden på första hjälpen-kurser ska kontrolleras för dem som behöver utbildning enligt planen. Det är bra att regelbundet kontrollera att säkerhetsutrustning finns tillgänglig och är uppdaterad. Det är också viktigt att arbetsplatsens introduktionsprocess gör de anställda medvetna om säkerhetsinstruktionerna och får dem att följa dessa vid utförande av sitt arbete. Arbetsgivaren måste ta itu med eventuella arbetsmiljörisker och brister i säkerhetsföreskrifter.

Arbetsgivare ska säkerställa att de följer lagstadgade arbetsgivaråtaganden och kollektivavtal som är allmängiltiga inom branschen. För utländska arbetstagare är det viktigt att de informeras om sina rättigheter och skyldigheter som arbetstagare i Finland, samt att introduktionen sker på ett språk som arbetstagaren förstår. En utländsk arbetstagare ska ha tillgång till en tolk i arbetsrelaterade frågor. Kollektivavtal gäller också för utländska arbetstagare, och de ska behandlas lika som andra arbetstagare. Tillämpat kollektivavtal ska vara dokumenterat i anställningsavtalet, och arbetstidens registrering samt löner och tillägg ska följa minimivillkoren i kollektivavtalet. Arbetsgivarens lagstadgade skyldighet är också att följa upp arbetstagarnas maximala arbetstid.

Företag som agerar som uppdragstagare måste följa lagen om beställaransvar och genomföra de kontroller som lagen kräver av företaget som erbjuder entreprenad innan ett kontrakt ingås, samt årligen om kontraktet är långvarigt eller varar över ett år. Ett kontrakt bör inte ingås om uppdragstagaren inte tillhandahåller dokument eller inte uppfyller de krav som ställs baserat på dessa dokument. Vid kontraktsförhandlingar är det bra att gå igenom de centrala arbetsgivaråtagandena och säkerställa att de uppfylls av underleverantören. Det är möjligt att använda KMY:s kontrollista för uppdragstagare vid denna genomgång. Underleverantörens PEFC-åtagande bör kontrolleras via PEFC Finlands företagsregister. En underleverantör måste vara certifierad för att kunna arbeta i certifierade skogar. Entreprenadkedjor bör hållas korta och det är bra att utveckla en process som säkerställer att alla företag på arbetsplatsen följer lagen och certifieringskraven.

Kvaliteten på skogs- och naturvård

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att bevara värdefulla livsmiljöer och livsmiljöer för hotade arter vid skogsbruksåtgärder. Vid planering av särskilda objekt bör kommunikation säkerställas, samt att det finns tillräckliga markeringar och arbetsinstruktioner på plats. Försiktighetsprincipen samt nära samarbete mellan skogsägare, åtgärdsutförare och myndigheter är goda metoder för att säkerställa ett lyckat resultat.

Vid maskinella avverkningarna ska det säkerställas att det finns tillräckligt med död ved kvar på objektet efter avverkningen. Om det inte finns naturligt död ved, ska man skapa död ved, särskilt av lövträd. Placeringen av levande sparträd bör också uppmärksammas redan vid skötsel av ungskog och vid förstagallringar. Välplacerade viltsnår kan utgöra framtidasparträdsgrupper. Om lövträd inte sparas vid ungskogsvård och gallringar, kan det endast vara ekonomiskt värdefulla stockträd som lämnas kvar som sparträd vid slutavverkning.

Vid arbete nära vattendrag och vid markberedning och dikningsåtgärder som leder vatten, måste vattenskydd säkerställas. För större än ringa diknings- och dikningsrestaureringsprojekt ska anmälan göras till NTM-centralen, som bedömer behovet av tillstånd. Behovet av skyddszoner för varje vattendrag och småvatten ska bedömas redan vid planeringen av objektet, för att säkerställa om det handlar om ett lagstadgat objekt eller om PEFC-skyddszoner tillämpas på objektet. Skyddszoner bör markeras i fält och behandlingsinstruktioner bör skrivas klart i arbetsplatsinstruktionerna. Maskinell korsning av vattendrag bör, om möjligt, undvikas på bar mark. Stöd för att uppmärksamma vattendrag kan hämtas från bland annat Skogsproffs småvattenhandledning.